Küresel Zorluklar BT Varlık Yöneticilerinin Rolünü Nasıl Değiştiriyor?

Küresel zorluklar her sektörde olduğu gibi yazılım sektöründe de kendini gösterebiliyor. Son günlerde BT varlık yönetimi konusunda çalışan BT ekipleri çeşitli nedenlerden kaynaklı bazı sorunlar yaşamaktadır.

Bt ekipleri özellikle görünürlük eksikliği, iç desteğin yetersizliği ve sınırlı olan kaynaklar nedeniyle yüksek düzeyde stres yaşıyorlar. Ancak, bu sorunları çözmek için en etkili yöntemlerin başında standardizasyon kullanmak gelmektedir.

Bu sayede BT varlık yöneticileri, yeni pazarlara kolaylıkla adapte olabilir ve bütçelerini oldukça verimli bir şekilde yönetebilirler.

Küresel Zorluklar ve BT Varlık Yöneticileri

Bir çok şirketin BT varlıklarına bilinçli bir şekilde yaklaşmasını sağlayan etmenlerden birisi de küresel zorlukların yaşanmasıdır. Bu durum BTAM endüstrisi konusunda da büyük ölçekte etki yaratmaktadır. Bu noktada çeşitli faktörler arasında şunlar yer almaktadır:

  • İş gücü konusunda sorun yaşanmasının nedenleri kurum içlerindeki yeteneği alma konusunda üstün bir çaba harcayışı gerektirmektedir. Ayrıca verimli bir süreçten geçmesi ve otomasyon konusunun artışına neden olmaktadır.
  • Sanayileşmiş ülkelerin pek çoğunda olduğu gibi enflasyonun yükselmesi ile birlikte BT bütçesi konusunda yükselmeye geçmiştir.
  • Oldukça önem taşıyan dayanıklılık, güvenlik konuları ve jeopolitik gerilimler konularında yüksek seviyelere çıkarmıştır.
  • Kuruluşlar ile tedarikçiler arasında var olan sertifika taşıyan yönetim birimleri ile sahip olmaları beklenmektedir.

Enflasyon Kaynaklı Fiyat Artışları Nedeniyle Talep Edilen BT Varlıklarının Verimli Yönetimi

BT bütçeleri konusunda var olan aksilikler zaman içerisinde düzelerek aynı zamanda bir o kadar çözülemez hale gelmiştir. Bu sebeple wt projeleri konusunda harcanan fonların onaylanması ile birlikte BT varlık yöneticilerini kontrol ettirmektedir. Bu durumda bir CFO konularında mantıklı bir gerekçe sunması gerekmektedir.

Gartner enflasyon ve hızla yükselen satın alma fiyatları konusunda bir itiraz etme durumuna geçmektedir. Yalnızca bu konularda değil, CFO’ların işletme üzerlerindeki maliyeti sınırlayabilmek için birtakım yöntemlere başvurmaktadır. İşletme üzerlerinde var olan etkileri sınırlandırabilmek için gerekli olan verimlilik iyileştirmesi ve maliyet optimizasyonu fazlasıyla tercih edilmesi gereken yöntemler arasında yer almaktadır.

BS hizmet sağlayıcılarından kaynaklı fiyat artışları ile BT bütçeleri içinde yer almakta olan yazılım donanım konularında BT varlık yöneticilerine ayrıca ihtiyaç duyulmaktadır. Var olmakta olan bakım sözleşmeleri fiyatları konusunda artış yaşanması, satıcıların bütçeler konusunda sağlayıcı yönlendirmesi ve şirketlerin stratejik uygulama belirlemesini bulundurma mecburiyeti bulunmaktadır.

Stratejik yazılım satıcılarının odaklanma konusunda gerekli işlevleri sağlarken kendilerine yeni ve düşük maliyet seçeneği sağlamaktadır. BT varlık yöneticileri CFO tarafından ihtiyaç duyulan verileri ve maliyetleri karşı karşıya getirmektedir.

Yetenek Eksikliği Nedeniyle Otomasyon Artıyor

Üçüncü taraflara bağımlılığı azaltmak, şirketlerin var olan güvenlik açığı sorunları oluşturması ve yönetilmekte olan hizmet sağlayıcısı maliyetlerinin artması gibi sebeplerle hizmet konusunda iş kaynaklar tarafından gerekliliklerin sağlanması gerekmektedir. Bulut bilişim konusu var olan otomasyon ihtiyacında artışa neden olmaktadır.

Şirketler üzerindeki süreçlerin standartlaştırılması, dijital süreçlerin hazır hale gelmesi ve BT personeline yapılmakta olan maliyetin artması ile birlikte otomatikleştirilme kaçınılmaz hale gelmektedir.

Tespitler içerisinde 2025 yılı itibariyle var olan şirket harcamalarının oldukça büyük bir kısmı bulut tabanlı yazılımlar yönünde olacaktır. Bulut yönetimi ile uyumluluk sağlanma konusunda şirketlerle bir anlaşmaya gidilmektedir. Böylelikle bu konuda var olan tespitleri ölçebilmek adına doğru araçlar üzerinden yatırım yapılmalıdır. Özel bulut yönetimi aracı ve klasik SAM araçları ile var olan sorun tamamen çözüme ulaşabilmektedir.

Kanıt Kalitesi: BT Varlık Yönetimi ISO Sertifikası Alın

Yönetim sistemleri konusunda BT güvenliği veya sürdürülebilirlik esası çerçevesinde tedarikçi değerlendirmelerin sorgulanması yönünde var olmaktadır. Bulunan gereksinimler yarı standartlar dahilinde arka arkaya olacak şekilde ayarlanmıştır.

Örneğin otomotiv endüstrisi konusunda başlıca var olan örneklerden birisi de SAQ 5.0’dır. BT varlık yönetimi sistemleri konusunda sertifikasyon anlaşması ile müşteri ve yazılım üreticileri konusunda resmi bir şekilde belgelenebilmektedir.

Talanx Group’a bağlı olmakta olan sigorta şirketi olarak geçen HDI sertifikası almakta olan ilk şirket olarak geçmektedir. Sürecin ilerleyen aylarda da devam edecek olması son derece önemlidir.

ITAM Forum’un resmi belgelendirme ortağı olan Brand Compliance ile ISO/İEC 19770-1 uygulayıcı kursu sağlamaktadır. Bu süreç içerisinde sistemin analiz edilmesi ile mevcut süreçleri değerlendirme konusunda marka uyumluluğu da denetlenerek ortaya çıkmaktadır.

Sizde Lisans yönetimi hizmetimiz ile gereksiz maliyetlerden kurtulabilir ve tüm lisanslarınızı en etkili şekilde kullanabilirsiniz. Lisans yönetimi hizmetimiz için hemen bizimle iletişime geçiniz.



Bir yanıt yazın