Yazılım Geliştirme Maliyetlerini Düşürmek ( 8 Etkili Adım )

Yazılım Geliştirme Maliyetleri kuşkusuz her işletmenin önemli gider kalemlerinden biridir. Bu çerçevede yazılım geliştirme maliyetlerinden nasıl tasarruf edebileceğinizi veya azaltabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz.

Gerçek şu ki, nihai fiyat birçok faktöre bağlıdır, ancak iyi bir hazırlık süreci ve süreç organizasyonu ile bu fiyatı düşürebilirsiniz. Bu yazımızda size ayrılan bütçenize uyum sağlamak için kullanabileceğiniz 9 farklı uygulamayı anlatacağız.

Yazılım neden bu kadar pahalı ve daha ucuz olabilir mi? Elbette olabilir, ancak yazılım geliştirme maliyetleri ve onları azaltmak için alacağınız kararlarda akıllı olmalısınız.

Zira biraz tasarruf etmenize olanak sağlayacak birçok riskli uygulama vardır. Fakat bunlar size uzun vadede daha pahalıya mal olabilir.

Sizi özel yazılım geliştirme maliyetlerinizle ilgili önemli bir hatadan kurtarmak amacıyla, bitmiş ürününüzün kalitesini riske atmadan paradan tasarruf etmenin sekiz uygulanabilir yolunu paylaşıyoruz.

Yazılım Geliştirme Tasarruf


Yazılım Geliştirme Maliyetleri Tasarruf Adımları

 

1. Hedef Pazarınızı Anlayın

Hedef pazarınızı araştırmak ve gelecekteki kullanıcılarınızın potansiyel sıkıntı noktalarını anlamak, ürün geliştirmede kritik bir adımdır. Bu başlangıç ​​aşamasıyla ne kadar iyi başa çıkarsanız, yazılım geliştirme için işçilik maliyetlerinden yararlanma imkânınızda da o kadar artar.

Hedef pazarınızı anlamak, fikir doğrulamanızla el ele gider; bu, yazılım geliştirme maliyetlerini düşürmeye yönelik bir adım dahadır.

Hedef pazarınız ve potansiyel kullanıcılarınız üzerinde araştırma yaparak fikrinizi doğrulamak, başlangıç ​​fikrinizin umduğunuz kadar umut verici olmasını sağlamanın en iyi yoludur.

2. Açık Gereksinimler Sunun

Pazarınızı ve kullanıcı beklentilerinizi analiz ederken, onların sorunlarını mümkün olan en iyi şekilde çözmeniz gerektiğini anlayacaksınız. O zaman gereksinimlerinizi mümkün olduğunca açık bir şekilde tercüme etmeniz gerekir.

Araştırmalarınız, satıcınızla ilk iletişimi kolaylaştıracak, yazılım geliştirme maliyetlerinin doğru tahmin edilmesine olanak tanıyacak ve ayrıca çözümünüzü uygulamak için en iyi teknolojiyi seçmenize olanak tanıyacaktır.

Açık proje gereksinimleri, uygulamanızı özel bir ekip kullanarak oluşturursanız geliştiricilerle iletişiminizi kolaylaştıracaktır; çünkü görevle ilgili daha az kafa karışıklığı, yanlış anlaşılma ve hata olasılığını ortadan kaldıracaktır.


3. Satıcının Konumunu Dikkate Alın

Geliştirme ortağınızın konumu gibi bir unsur bile bütçenizi en aza indirebilir veya önemli ölçüde artırabilir. Örneğin Uzakdoğu’da yazılım geliştirmenin saat başına ortalama maliyeti 15-20$ civarındadır.

Fakat Amerika’da kaliteli programcılarla çalışmanın maliyeti saatte 150$’dan 2.000$’a kadar çıkabilir. Bu on kat programlama maliyeti farkının bütçeniz üzerinde önemli bir etkisi olacaktır, bu nedenle fiyat ve kalite arasındaki orta yolu aramak en iyisidir.

4. Sabit Fiyat Ve Sabit Kapsamdan Kaçının

Projenizi üçüncü taraf bir satıcıya yaptırırken imzalayabileceğiniz iki ana sözleşme türü vardır:


A – Sabit fiyatlı sözleşme

B – Zaman ve malzeme (T&M) sözleşmesi

İlk seçenek, yani sabit fiyatlı sözleşme modeli, sürprizlere yer bırakmadığı için en cazip seçenek gibi görünebilir. Zaman, fiyat ve beklenen sonuca ilişkin tüm temel koşullar taraflarca önceden müzakere edilir ve genellikle değiştirilmez.

Bu çalışma modeli, adım adım geliştirilen, hem gereken sürenin hem de buna karşılık gelen fiyatın daha doğru tahmin edilebildiği küçük projeler için uygundur.

Ancak daha büyük bir proje geliştirmek, özel yazılım geliştirme fiyatının sabit olması durumunda başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu durumda geliştiriciler bütçeyi aşmamaya çalışacaklardır.  Tabi bu arada ürünün kaliteside düşecektir.

Zaman ve malzeme sözleşmesi ise en uygun ve profesyonel modeldir. Kullanıcı sorunlarını çözmek için yeni yollar arayan girişimler zaman ve malzeme sözleşmesini tercih etmelidir.

Bu ikinci model ürünün aşamadan aşamaya geliştirilmesine, daha önceki geliştirme aşamalarında ek fonların alınmasına yönelik yeni olanakların açılmasına ve ürünün kalitesinin yüksek düzeyde arttırılmasına olanak tanır.

5. Yalın Yaklaşımı Kabul Edin

Yalın yaklaşım, karmaşık ve gereksiz detaylardan kaçınarak, sade ve etkili bir şekilde bir konuya yaklaşma anlamına gelir. Bu yaklaşım genellikle iş dünyasında ve yönetim alanında kullanılır ve temel olarak verimliliği artırmayı hedefler.

Yazılım geliştirme maliyetlerinin nasıl aktifleştirileceğine ilişkin tavsiyeler Yalın geliştirme metodolojisininde bir parçasıdır. Bu temel ilkeye göre, bir yatırım yapmadan önce bir fikri kontrol etmeli, test etmeli ve doğrulamalısınız.

Yalın yaklaşım, ilgili endüstriden bağımsız olarak çalışan evrensel bir metodolojidir. Dahası, doğru kullanıldığında sizin için son derece verimli olacaktır.

6. Ürününüzü Yalnızca Gerekli Özelliklerle Paylaşın

Bu madde ürününüzü hedef kitleye göstermenize, gerçek bir ortamda test etmenize, geri bildirim toplamanıza ve bu bilgileri daha fazla geliştirme ve iyileştirme için kullanmanıza olanak tanıdığından Yalın metodolojinin önemli kilometre taşlarından biridir.

Bu  stratejinin özü, pazarın durumu hakkında gerçek bir anlayışa sahip olmanız ve başarılı bir uygulamayı gerçek zamanlı olarak minimum yatırımla başlatma olasılığını değerlendirmenizdir.

7. Yarı Özel Bir Alternatifi Düşünün

Geliştiricileriniz her modülü oluşturacağı ve her öğeyi sıfırdan tasarlayacağı için özel yazılım geliştirme maliyetleri yüksek olabilir. Bu gerçekten olağanüstü bir şey ortaya çıkarmanın en iyi yoludur, ancak geliştirme bütçeniz sınırlıysa başka alternatifler aramak gerekir.

Yazılım fiyatlandırmasını optimize ederken yine de benzersiz bir ürün oluşturmak istiyorsanız, yarı özel yaklaşım izlenecek yollardan biri olabilir.

Bununla birlikte, çözümünüz kısmen diğer uygulamalarda mevcut olan uygulama programı arayüzleri (API’ler) biçimindeki işlevler kullanılarak oluşturulacağından, yazılım geliştirme ekibinizin akıllı ve teknoloji konusunda bilgili olması gerekir.

Neyi ne zaman kullanacağınızı ve uygulamanız için nasıl çalışacağını biliyorsanız yarı özel bir çözüm, hem işlevsellik hem de kullanıcı deneyimi açısından tam bir özel yapıdan ayırt edilemez.

8. Tasarımdan Önce Kullanılabilirliğe Odaklanın

Tabiki etkili bir tasarım çözümü aramalısınız. Zira görsel etkide oldukça önemli. Fakat kullanılabilirlik kriteri her zaman birinci önceliğiniz olmalı.

Tasarım, kullanıcıları ürünü keşfetmeye devam etmeye veya web sayfasını kapatmaya veya uygulamayı kaldırmaya motive eden ilk görsel izlenimi sağladığından, tasarımı kullanılabilirlikten ayırmak imkansızdır.

Bu nedenle tasarım çözümünüz, sektörünüzdeki en iyi uygulamaları takip ederek mümkün olduğunca dengeli olmalı. Projenizi ilk izlenimden hedef eyleme kadar kullanıcı dostu hale getirmeli. Dahası modern trendlere uygun olmalıdır.

Bazen sıfırdan bir tasarım yapmaya gerek yoktur. Geliştirme maliyetini azaltmak için önceden oluşturulmuş şablonlar kullanabilir. Bu son derece stratejik bir yaklaşım olacaktır.

maliyet ve kalite

 

Sonuç

Projenizin teknik uygulaması yapbozun sadece küçük bir parçasıdır. Sağlam ilkelere bağlılık, bütçe yönetimi, esneklik ve müşteri ile satıcı arasındaki iletişime doğru yaklaşımın bulunması, geliştirme sürecinin geri kalan kritik bileşenleridir.

Ekibimiz Yazılım Varlık Yönetimi konusunda profesyonel  ve üst düzey deneyime sahiptir. Belirli bir ortamda mümkün olan en iyi çözümü geliştirmek için yazılım maliyet tahminini nasıl dengeleyeceğimizi ve yazılım geliştirmeyi nasıl yöneteceğimizi biliyoruz.

Amacınız yazılım geliştirme maliyetleri konusunda tasarruf sağlamak ve harcamaları amorti etmek, yazılım lisans yönetimi  için profesyonellerle çalışmak ve BT konusunda birinci sınıf bir çözüm elde etmekse, biz buradayız. Sitemizdeki iletişim kanallarından ulaşabilirsiniz.



Bir yanıt yazın